„Montarea sistemului de alarmă de incendiu”

În condițiile moderne, necesitatea unui răspuns rapid la situații anormale a emergențelor devine o condiție prealabilă pentru o funcționare sigură și stabilă a oricărui obiect. La rezolvarea uneia dintre cele mai grave amenințări pentru orice clădire se urmărește instalarea unui sistem de alarmă de incendiu. Ea reprezintă un complex de mijloace tehnice, care au ca scop identificarea focarelor de incendiu și transmiterea semnalului alarmă la postul de gardă.
În plus, dacă instalați o alarmă de incendiu, este posibil să se includă în mod automat instalația de stingere a incendiilor, instalația de protecție de fum pentru a crea condițiile cele mai favorabile pentru a salva vieți și bunuri materiale. În componenta sistemului tehnic se include senzori speciali (detectoare) și elemente de comandă la distanță, sau un calculator cu software-ul instalat pe el.
În funcție de principiul de formare a semnalului, utilizat în acest echipament , sistemul este împărțit în mai multe tipuri.

De prag (pentru senzor care, este setat la un anumit prag , dincolo de care el acționează).

Chestionare- adresabile (sistemul operațional efectuează citirile periodice de la senzori pentru a determina starea lor curentă).

De asemenea, este posibilă instalarea sistemelor de alarmă de incendiu de tip Adresabil analogic (cele mai eficiente, dar scumpe până în prezent), toate datele de la senzori sunt transmise la panoul de control sau la un calculator, sunt analizate, iar sursa de căldură este detectată de software-ul special, includerea difuzoarelor sau a sistemului de stingere a incendiilor o adoptă programul sau dispeceratul .

Costul sistemului de alarmă depinde în mare măsură de tipul sistemului de alarmă de incendiu.

Convențională (convențională- tradițională) sistem de alarmă de incendiu

Figura 1. Sistem convențional de alarmă (tradițională) incendiu

În astfel de sisteme, dispozitivele de recepție de control determină starea buclei de alarmă prin măsurarea curentului electric în bucla cu detectoarele de alarmă instalate în ea, care poate fi doar în două stări statice: „normal” și „foc”. Atunci când un detector de incendiu generează un aviz de „foc”, se produce schimbarea bruscă a rezistenței interne și, ca urmare, modificarea semnalului buclei de curent a circuitului sistemului de alarmă.

Este important să se separe notificările de alarmă de avizele de serviciu, asociate cu defectele în bucla de alarmă sau alarma falsă. Prin urmare, întreaga gamă de valori de rezistență în buclă, pentru panoul de comandă de alarmă, este împărțită în mai multe zone, de fiecare zonă fiind fixate unul dintre regimuri ( „Norma” , „Avertisment” , „foc” , „Defect” ).

Semnalizatoarele se conectează într-un anumit mod la linia buclei de alarmă, luând în considerare rezistența internă individuală într-o stare de „normal” și „foc”. Pentru sistemele tradiționale se prevede caracteristici cum ar fi capacitatea de a reseta automat puterea detectorului pentru a confirma acționarea sistemului , capacitatea de a detecta mai multe detectoare declanșate într-o buclă, precum și punerea în aplicare a mecanismelor de minimizare a impactului fenomenelor tranzitorii în bucle.

Detectoarele de incendiu în sistemele convenționale nu sunt în stare să formeze o notificare a defectelor detectoarelor. Detectoarele de fum nu pot genera și transmite la panoul de comandă mesajul de alarmă cu privire la nivelul de contaminare (praf), a camerei sale de fum pentru lucrările de întreținere neplanificate pentru curățare și inspecție .

Aceasta este cauza unui număr mai mare de alarme false a sistemului de alarmă de incendiu convențional, comparativ cu sistemele de incendiu adresabile.

 

Avantaje:

  • Costul redus al echipamentului.

Dezavantaje:

  • detectare latentă a incendiului;
  • lipsa de control a stării senzorului;
  • consum sporit a materialelor la instalare;
  • calitate joasă a semnalelor primite de la senzori.

Sistem de alarmă de incendiu adresabil– de prag

Figura 2. Sistem  alarmă incendiu  adresabil-de prag  cu utilizarea central de detecție „Semnal-10″

Diferența dintre sistemul de alarmă adresabile- prag și tradițională este topologia în construirea circuitului și algoritmul de sondaj a senzorilor. Unitatea de recepție și control, ciclic sondează detectoarele de incendiu conectate, în scopul de a determina starea lor.
Fiecare detector în buclă are o adresă unică și poate fi deja în mai multe stări statice: „norm”, „incendiu”, „defect”, „atenție”, „murdar”, și așa mai departe. Spre deosebire de sistemele tradiționale, un astfel de algoritm de sondaj permite cu o precizie de până la un detector de a determina locul de apariție a unui incendiu. Regulamentele de protecție de incendiu permit instalarea unui detector adresabil pentru detectarea incendiilor, cu condiția că activarea alarmei de incendiu de acest detector nu va genera un semnal pentru a controla instalațiile de stingere a incendiilor sau a sistemului de avertizare împotriva incendiului de tipul 5 (precum și alte sisteme, a căror funcționare falsă poate duce la pierderi financiare inacceptabile sau de a reduce nivelul de securitate umană); acesta oferă un control automat al eficienței detectorului și formează un aviz de serviceabilitate (eroare) asupra ASC; identificarea detectorului cu defect și posibilitatea de a-l înlocui de către personalul de serviciu în perioada de timp stabilită de actele normative. Toate aceste cerințe sunt îndeplinite de către sistemul de alarmă de incendiu adresabil.

 

Avantaje:

  • raportul convenabil preț/ calitate;
  • calitatea înaltă a conținutului mesajelor primite;
  • controlul capacității de funcționare a detectoarelor de incendiu.

Dezavantaje:

  • detectare întârziată a incendiului.

Sistem de alarmă de incendiu adresabil analogic

Figura 3. Sistemul alarmă incendiu adresabil-analog cu utilizarea centralei de detecție „S2000 – KDL”.

Sistemele adresabile- analogice sunt în prezent cele mai avansate, ele au toate avantajele sistemelor de prag adresabile, precum și funcționalitate suplimentară. În sistemele adresabile- analogice, decizia cu privire la starea obiectului se ia de către dispozitivul de comandă, dar nu de detector. Adică, în configurația unui dispozitiv de comandă pentru fiecare dispozitiv conectat sunt specificate praguri de adrese ( „Norma” , „Avertizare” și „Foc” ).

Acest lucru permite flexibilitatea de a genera regimuri de lucru a sistemului de semnalizare de incendiu, moduri de operare pentru zone cu diferite grade de interferențe exterioare (praf, nivelul de fum al producției), inclusiv pe tot parcursul zilei. Unitatea de comandă efectuează în mod constant un sondaj a dispozitivelor conectate, și analizează valorile primite, și le compară cu pragurile specificate în configurația sa.

În această topologie liniile de adrese la care sunt conectate detectori, pot fi circulare. În acest caz, întreruperea liniei de adrese va duce la faptul că ea pur și simplu se disparte în două sectoare radiale independente, care vor rămâne în funcțiune deplină.

 

Avantaje:

  • detectarea timpurie a incendiului;
  • economii în lucrări de instalare și accesorii;
  • monitorizarea stării de lucru a detectoarelor de incendiu;
  • compensarea sensibilității senzorilor.

Dezavantaje:

  • costul ridicat al echipamentelor.

Proiectul sistemului de semnalizare de incendiu este un document obligatoriu. Anume în proiectul sistemului de alarmă incendiu sunt determinate tipurile de alarmă incendiu, componența, numărul și locația detectoarelor. Sistemele moderne automate de semnalizare a incendiilor au capacitate mare de a se integra cu diferite sisteme de inginerie și sisteme de securitate care pot imbunătăți in mod semnificativ nivelul de protecție a obiectelor. Cel mai des sistemul de alarmă incendiu este integrat cu sitemul de alarmă, sistemul de control și gestionare al accesului , CCTV .

Componentele sistemei de alarmă- incendiu

Componența sistemelor de alarmă incendiu, de regulă, include următoarele elemente:

  1. Dispozitivul de comandă- un dispozitiv care procesează și analizează informația de la senzorii de incendiu.
  2. Detectoare de incendiu- dispozitive sensibile, fixare de fum, temperatura, flacără deschisă. Instalate în zonele protejate.
  3. Sistem de alertare de incendiu- alarme tehnice concepute pentru a alerta oamenii despre incendiu. Tipuri de sirene: lumina, sunet , vorbire , combinate ( lumină și sunet ).
  1. Un dispozitiv de comunicare- transmite semnale către stația de monitorizare prin intermediul diverselor canale de comunicare- linia telefonică, radio, GSM și altele .

  2. Indicator luminos ” Ieșire ” – este proiectat pentru instalarea în interior, cu scopul de a specifica direcția de ieșire de urgență în caz de incendiu și alte situații de urgență.

  3. Sursă de alimentare de rezervă- este proiectat pentru a oferi sistemului de alarmă alimentare neântreruptă cu energie.