„Instalarea sistemelor de drenaj (rigole)”

Canalele de scurgere-rigole (din beton sau plastic) asigură un drenaj de pe întregul teritoriu. Astfel apa pluvială se scurge în rețelele de canalizare. Canalele respective sunt caracterizate prin o durabilitate ridicată și durată lungă de exploatare.  Grilajele de drenaj servesc pentru protecția canalelor împotriva deteriorării și înfundării. Ele sunt confecționate din oțel galvanizat, oțel inoxidabil, fontă, cupru. Apa de ploaie se colectează de pe acoperiș sau suprafața terenului. Sistema de preluare a apelor pluviale retrage perfect apa în canalizare și ajută la protecția fundației casei. Caseta pentru reținerea nisipului este neînlocuită la sistemul de drenare de suprafață, îl protejează de la colmatarea cu nisip și frunze. Ele sunt realizate din material plastic durabil, care este rezistent la sarcini, schimbările de temperatură, expunerea la substanțe chimice. Cel mai important lucru în construcția de evacuare a apelor pluviale este fluxul gravitațional al apei pe intregul sistem de drenare. În funcție de acețti factori, sistema canalizare a apelor pluviale are o schemă individuală pentru fiecare zonă și va depinde de diverși factori:

 1. Particularitățile reliefului suprafeței. Sunt necesare de luat în considerare la organizarea fluxului corect de apă.
 2. Amplasarea obiectivelor principale și secundare pe suprafața terenului. Aceste valori vor ajuta să alegeți lungimea țevii și pentru organiza în mod corect schema sistemului de drenare.
 3. Zona și specificul precipitațiilor pe parcursul anului. Aceste date sunt necesare pentru a calcula cu exactitate numărul căminelor de vizitare și diametrul țevilor.

Dispozitivul oferă un unghi înclinare pentru fiecare 1m țeavă de 1,5-2 cm, astfel încât apa să curgă prin gravitație. Acest unghi este realizat prin diverse metode:

 1. Panta solului este formată în timpul instalării.
 2. Panta aste efectuata în trepte din canale (rigole) de diferite înălțimi.
 3. Utilizare a canalelor speciale cu unghi de înclinare interior.

La instalarea sistemelor de drenare a apelor pluviale apa este evacuată în afara zonei și în canalizare, doar în cazul în care obiectivul este situat în zona rurală, într-un șanț sau râpă. Dispozitivul de evacuare a apelor pluviale reprezintă o sistemă din țevi de scurgere, partea superioară a cărei este o pâlnie.

Sistema de canalizare rezolvă următoarele probleme:

 • drenarea apelor pluviale din anumite zone;
 • protecția împotriva inundațiilor a diferitelor structuri, construcții și clădiri, îngropate sub nivelul solului;
 • menținerea solului într-un mod solid și uscat, de la posibila protecție a eroziunii; prelungirea duratei de viață a trotuarelor, drumuri, pavaje și alte acoperiri dure.

Rigolele se aplică în următoarele domenii:

 • încadrarea drumurilor, căile ferate, căi pietonale;
 • în instalațiile industriale în scopul de a elimina precipitațiile și alte ape de pe teritoriul la magazine, depozite, locuri de parcare, locuri de locație a unităților tehnologice.

În așa cazuri se preferă utilizarea:

 • la canale din beton sau din beton armat pentru apele pluviale;
 • ape uzate din clădiri, case, benzinării și alte facilități;
 • în parcuri, piețe și alte zone sunt folosite astfel de jgheaburi pentru a menține pistele curate, spațiile deschise, peluzele;
 • pentru a devia apa de lavile, cabane, construcții gospodărești.

În acest scop, sunt populare articolele din plastic sau compozit cu o greutate redusă.

Canale din plastic                                                    Canale din beton

Canale din beton

Grele, dar foarte fiabile și la preț redus, canalele din beton pentru canalizarea pluvială, excelent fac față la devierea apei, chiar și în cantități mari. Inerția betonului (beton armat cu fibre) la compoziții agresive, permite abaterea de la fundațiile clădirilor și pavajelor a sărurilor și altor componenți chimici. Acestea sunt cele mai fiabile dintre toate tipurile de astfel de produse și pot rezista la sarcini de greutate considerabile.

Canale din plastic

Ca materiale pentru fabricarea canalelor din plastic servește polipropilena și polietilena (PHD). Canalele din plastic pentru canalizările pluviale sunt rezistente la majoritatea substanțelor chimice, aflate în apa de ploaie și apa reziduală. Capacitatea lor de deviere a apelor pluviale este foarte mare datorită pereților linși, care nu aderă gunoi. Greutatea mică a produselor (de până la 15 kg) permite ușor de a transporta și instala componentele pentru canalizare pluvială în mod manual. Utilizarea echipamentelor de încărcare este exclusă.
Este necesar de menționat, că există, de asemenea, canale pentru drenaj din fontă, dar având o greutate mare și costuri ridicate, aceste produse nu au avantaje față de altele. Câștigă popularitatea de asemenea și canalele pentru drenare din polimerbeton și polimernisip.

Clase de sarcină

Pentru alegerea corectă a elementelor canalizării pluvialei trebuie să se ia în considerație nivelul de sarcină care acționează pe suprafața grilei suportului. Pentru a face acest lucru, se acordă o atenție deosebită la clasele maxime de sarcini admisibile, care sunt atribuite la astfel de produse.

A15 Sarcina pe astfel de suporturi este minimală. Ele pot rezista la doar 1,5 t. Prin urmare, sunt utilizate în așa locuri, cum ar fi terenurile de joacă pentru copii, zone mici, parcări, proprietăți private, trasee pentru bicicletă și pietoni.
В125 Pentru astfel de produse sarcina poate fi mărită până la 12,5 m. Corespunde pentru echipamente de parcare, drum cu trafic mic, sisteme de drenaj la case particulare și garaje.
С250 Limita de sarcină pentru această categorie de produse – 25 tone. Domeniu de aplicare: echipamente la stații de benzină, la drumuri, evacuarea apei de pe teritoriul din jurul caselor din orașe.

D400 Sarcina — de până la 40 t permite utilizarea canalelor la obiecte industriale, pe arterele rutiere de mare intensitate cu prezența camioanelor grele.
Е600 Sarcină mare, calculat până la 60 de tone, permite utilizarea produsului în atelierele întreprinderilor, dane maritime, depozite, zone de depozitare și deplasare a încărcăturilor masive.
F900 Acestă este indicele de sarcină maximă, care este atribuit la astfel de produse. Produsele din această clasă sunt utilizate în locurile de concentrare și deplasare aparatelor mari, militare și utilaje industriale. De exemplu, în aeroporturi, centre militare, unele întreprinderi.

Instalarea se efectuează în următoarea ordine:

 1. Marcați terenul sub lățimea corespunzătoare a șanțului. Trebuie să se ia în considerare panta nu mai mică de 1 cm pe metru liniar pentru o mai bună scurgere a apei.

 2. Săpați șanț de-a lungul întregii lungimi a sistemei de drenaj.

 3. Compactați fundul șanțului.

 4. Șanțul este completat cu un pat de nisip.

 5. Partea de jos și părțile laterale ale șanțului este umplut cu beton lichid.

 6. Dacă este necesar, mai întâi este instalată camera pentru acumularea nisipului. Apoi pe beton, sunt instalate jgheaburile. Fiecare dintre ele este unit cu un jgheab adiacent. Se permite lovituri ușoare, cu un ciocan, pe pereții jgheabului, pentru alinierea lui la orizontală.

 1. Jgheaburile sunt acoperite cu grilage, care ar trebui să fie cu 5 mm. sub nivelul de suprafață

 2. La viraje jgheaburile sunt îmbinate prin tăierea la găuri marcate sau cu inserții rotative.

 3. Îmbinările dintre jgheaburile adiacente sunt etanșate cu material de ermetizare.

                                  Asfalt                                               Beton

                            Plăci din beton                                                  La bordură

  Schema de instalare a sistemelor de drenaj.

 • Montarea jgheaburilor (canalelor) Gidrolica este realizată pe o fundație de beton, grosimea fundației de beton depinde de sarcina preconizată.
 • Canalele sunt instalate în șanț pe grosimea stratului de bază de la 10 la 25 cm, în funcție de sarcina oferită în zona de așezare. Platul din beton este turnat din beton greu de marca B25. Se începe instalarea de la montarea unui deversor vertical sau trashbox la nivelul de jos a traseului, de la care cu cordon se identifică linia de stivuire a canalelor.
 • Înainte de a stabili acoperirile adiacente, trebuie de montat grilajele pe jgheaburi,. Până la montarea grilajelor trebuie să fie curățate jgheaburile și spațiile de fixare.
 • Canalele sunt conectate între ele prin intermediul conexiunii „nut și feder”. Pentru a prelungi durata de exploatare a sistemului de drenaj, este necesar de etanșat îmbinările jgheaburilor.
 • Instalarea jgheaburilor se face cap la cap pe un beton mobil.
 • Canalele trebuie plasate cu porțiunea de capăt convexă („tata”) în direcția presupusă a mișcarii apei.
 • Camera pentru nisip, capacele și prizele sunt instalate conform proiectului schemă a sistemului de drenaj.
 • Turnarea pereților laterali din beton trebuie să fie realizată în conformitate cu schemele de proiect.
 • În cazul de instalare a canalelor în suprafața asfaltului, în procesul pavării, se recomandă protecția grilajului cu o bandă PAL sau alte materiale.
 • Suprafața bazei trebuie să se afle deasupra grilajului cu 3-5 mm.
 • În cazul acoperirii de beton este necesar de a asigura rosturi pentru dilatare- în paralel cu linia de scurgere între grilaj și pavajul de beton, pe fiecare parte a grilei.
 • Pentru o funcționare eficientă a sistemelor de drenaj, este necesar ca unghiul pantei jgheaburilor către suprafață, să nu fie mai mic de 2%.
 • Se recomandă neapărat ca grilajele să fie montate cu furnitura, în mod special prevăzută pentru acest produs, pentru a asigura deplasarea sigură pe suprafața rigolelor.
 • Pentru a asigura funcționarea eficientă a sistemului de drenaj, se recomandă curățarea periodică a canalelor rigolelor și camerele de acumulare a nisipului în sistemul de canalizare.
 • Este interzis ca la curățarea teritoriului să se măture gunoiul în canalele rigolelor sistemului de drenaj.

Întreținerea și curățarea sistemului de drenare. 

 • Pentru o funcționare eficientă și impecabilă a sistemului de drenare a apelor pluviale este necesar de a asigura controlul asupra nivelului de colmatare de către serviciul de deservire a sistemului de canalizare și teritoriului, și a asigura curățarea elementelor de drenaj la timp, cum ar fi canale, camere de nisip și rigole. Acest lucru se face simplu datorită grilelor detașabile, în funcție de natura obiectului, în medie, o dată pe lună.
 • După instalarea inițială, în decurs de 4-8 săptămâni trebuie efectuat primul control și cu ajutorul unei chei dinamometrice e nacesar de strâns șuruburile. În continuare se va efectua controlul îmbinărilor cu bolturi pe fiecare grilă și, dacă este necesar, șuruburile ar trebui să fie strânse, nu mai rar decât o dată pe an.
 • Pentru simplitatea curățării sunt prevăzute șuruburi și elemente de fixare pentru grilajele rigolelor și camerele de nisip, care permit de a scoate grilele pentru curățare.