„Montare separatoare de hidrocarburi”

Informație generală

Separatoarele de hidrocarburi sunt concepute pentru a curăța apele pluviale (de suprafață) și reziduale, care conțin produse petroliere. Separatoarele pot fi utilizate ca parte a instalațiilor de purificare a apei pluviale pentru curățarea apei de ploaie și la topirea zăpezii în locuri de parcare, benzinării, magazine și depozite de uleiuri, etc. Separatoarele nu sunt destinate pentru tratarea apelor reziduale, care conțin uleiuri emulsionate, uleiuri și grăsimi de origine animală și vegetală. Este interzis utilizarea separatoarelor la curățarea apelor uzate cu materii fecale.

La benzinării, parcări auto și spălătorii auto, filtru separator de uleiuri și carburanți, trebuie să fie instalat pentru a preveni pătrunderea de benzină sau benzen în apa reziduală: concentrația ridicată a acestor substanțe poate provoca o explozie. Separatorul de hidrocarburi este un echipament care, în mod obligatoriu, se stabilește în parcări, benzinării, depozite de petrol și servesc pentru tratarea apelor reziduale, apelor pluviale de murdărie în formă de produse petroliere. Separatoarele purifică apa prin sedimentare. În conformitate cu regulile de utilizare a multor obiecte legate cu produse petroliere, exploatarea acestora fără utilizarea separatoarelor de hidrocarburi este interzisă.

Separatoarele, pe care le oferim, sunt realizate din polietilenă de înaltă presiune, cu diferite grosimi a peretelui, dar nu mai puțin de 4 mm, ceea ce face posibilă instalarea corpului separatorului direct în sol, fără a face un cofraj din beton. Specialiștii noștri efectuează 100% a lucrărilor de montare și poartă întreaga răspundere pentru echipamentul instalat.

SPECIFICAȚII ȘI CARACTERISTICI TEHNICE

Filtrul- separator de tip FSN este produs în conformitate cu standardul ISO 9001, are toate certificatele relevante și excelent s-a recomandat ca o soluție ieftină și fiabilă în problema tratării apelor reziduale și îndeplinește cerințele legislației Republicii Moldova.

Figura 1. Filtrul- separator

Separatoarele FSN sunt realizate de diferite mărimi, în funcție de productivitatea tratării apelor reziduale. Parametrii și dimensiunile de bază sunt arătate în tabelul „specificația tehnică”

Montarea separatorului

CONDIȚIILE DE MONTARE

Separatoarele trebuie să fie amplasate în imediata apropiere a sursei de poluare și să fie ușor accesibile pentru camioanele de transport a namolului. Este necesar, de asemenea, să fie protejaț echipamentul de expunere la temperaturi scăzute și de a asigura în orice moment accesul personalului de serviciu la toate componentele care necesită conservare.

În cazul în care devine necesară utilizarea gurilor de vizitare din fontă, trebuie să se asigure, că sarcina pe separator nu depășește valoarea de proiectare.

Mai jos, în imagini, sunt prezentate recomandări la montarea dispozitivelor din polietilenă:

În cazul în care condițiile de racordare nu sunt supuse unor reglementări locale speciale, separatoarele trebuie să fie conectate la conducta de canalizare cu următoarele condiții:

– Apele reziduale trebuie conectate la separator prin gravitație. În cazul în care nivelul static al lichidului în separator se află sub nivelul apei de la suprafața solului, apele uzate din separator trebuie să fie redate în sistemul de canalizare cu ajutorul unor pompe.
– Țevile care duc la separator trebuie așezate cu o pantă minimă de 2% (01:50), pentru a evita acumularea de petrol și substanțe uleioase. Acolo unde, pe baza condițiilor de construcție și/ sau de întreținere nu este posibilă și/ sau necesar de instalat lungimi foarte lungi de țeavă, trebuie să asigurați, de asemenea, măsurări speciale și să fie respectate pentru a preveni acumularea de substanțe lichide uleioase sau produse solide.
– Conexiunile între conductele orizontale și verticale trebuie să fie făcute din două coturi de 45º, între care ar trebui să fie plasat segmentul de țeavă cu o lungime minimă de 250 mm sau un element de cuplare similară 45º pentru a încetini rata de curgere. În continuare după conexiune, cu același scop, este necesar de a plasa un segment de conductă, care ar trebui să fie de o lungime minimă de 10 ori (în mm) mai mare, decât lungimea segmentului anterior. Această porțiune de țeava trebuie să ducă direct la separator.
– Normativele locale, de asemenea pot reglementa temperatura apelor uzate și locul de conexiune la sistema de salubrizare generală. Locul de intrare a apelor reziduale, de exemplu trape de podea, trebuie să fie echipate cu decantoare, iar acolo unde este necesar, cartușe detașabile pentru colectarea nămolului, care pot fi periodic curățate.
– Este interzisă utilizarea foselor septice la care este posibilă ieșirea precipitațiilor în sus, de exemplu, prin grilă.

Conducta de intrare și iesire din separator trebuie să fie bine ventilată. Segmentul de țeavă, care admite apa uzată la separator, trebuie să fie echipat cu ventilație gravitațională, iar ramificațiile de aerisire a conductelor trebuie să fie conectate cu tot la segmentele laterale de intrare, lungimea la care depășește 5 m.

În cazul în care cea mai apropiată conductă de aerisire este mai departe de 10m de separator, este necesar să se instaleze o structură suplimentară de aerisire în vecinătatea separatorului. Separatoarele de hidrocarburi sunt livrate pe șantier complet asamblate, gata de instalare. Pentru instalare, aste nevoie doar de:
– a pune separatorul într-o adâncitura dinainte săpată;
– de conectat găurile de intrare și ieșire a separatorulu la conductele de canalizare;
– de acoperit cu atenție separatorul pentru stabilitate cu nisip, în același timp separatorul se umple cu apă.

În continuare, în figuri, sunt prezentate recomandările producătorului la montarea dispozitivelor de polietilenă în diferite condiții.

Fig.1. Montarea separatorului folosind extensii speciale.

Fig.2. Montarea separatorului la nivel ridicat a apelor subterane.

Separatoarele sunt confecționate din polietilenă, și sunt concepute pentru a separa produsele petroliere conținute în apa uzată. În procesul de separare este utilizată diferența de densitate a produselor petroliere și a apei prin procesul de curgere gravitațională a fluxului de ape reziduale prin separator.

În separatoarele coalescente sunt de asemenea utilizate fenomene de suprafață care apar în caseta-filtru coalescentă, atunci când micro-picăturile de produse petroliere formează picături mai mari, mai confortabile pentru separare. Aceste particule se ridică la suprafață, stratul lor crește continuu și trebuie să fie eliminat în mod regulat. Substanțe grele se depun pe fundul separatorului, formând un sediment. Pentru a spori eficiența dispozitivului, el trebuie să fie echipat cu un apărat pentru colectarea sedimentelor.

Decantorul de nămol
Reține toate substanțele grele (fragmente de piatră, pietriș, nisip, nămol, etc), conținute în apele uzate, înaintea canalului de intrare a separatorului. Separatoarele noastre sunt echipate cu trapa- decantor de nămol pentru captarea sedimentelor. Camera pentru colectarea nămolului sub forma unui corp separat, conectat cu camera separatorului, este livrat pentru tipul de separatoare, cu productivitatea de 5 l/ s și mai mult, iar pentru cele mai solicitate separatoare cu productivitatea de 1,5 sau 3 l/ s camera decantorului de nămol este integrată într-o carcasă comună cu separatorul.

Caseta coalescentă
Această casetă adună pe suprafața sa particule de produse petroliere, care au densitatea specifică mai mică. Se formează un strat de produse petroliere, care după atingerea unei anumite mase se ridică în partea superioară a dispozitivului.

Utilizarea separatoarelor cu casete coalescente permite descărcarea apelor uzate direct în mediu, deoarece conținutul de hidrocarburi nu este mai mare de 0,3 mg pe litru. În cazul în care după condițiile tehnice este necesar un tratament mai delicat a apelor uzate, trebuie să contactați furnizorul pentru calculul echipamentului.

By-pass

Este un canal de ocolire integrat în separator pentru protecția rezervorului de supraumplere. Atunci când se utilizează by-pass, debitul nominal poate fi crescut până de cinci ori, ceea ce reprezinta o soluție standard. Separatoarele echipate cu by-pass, sunt utilizate în colectarea precipitațiilor de pe suprafețe mari.

Mulțumită la by-pass, separatorul poate fi utilizat în timpul ploilor torențiale mari. În timpul ploilor cantitatea apelor uzate, care intră în separator, depășește capacitatea nominală. Atunci, când nivelul admis crește,este inclus în funcțiune by-pass-ul, care este situat în camera de colectare a precipitațiilor, pe pragul de intrare a separatorului. Astfel, excesul de apă pluvială nu conține o cantitate prea mare de produse petroliere și nu încalcă lucrul separatorului, în același timp, nămolul, nisipul și alte substanțe solide sunt reținute în trapa de nămol.

Opțiuni:

  • vas din polietilenă de înaltă presiune, rezistent la razele UV și la coroziune;
  • sistem de blocare automată din inox cu plută din plastic;
  • dopuri la țeava de intrare și de ieșire- din polietilenă sau policlorvinil;
  • capace din polietilenă destinate pentru instalare în zonele de trafic pietonal;
  • echipament pentru interior, realizat din oțel galvanizat sau polietilena, șuruburi din oțel inoxidabil, mâner pentru manevrare mauala;
  • ventilație.

Opțiuni adiționale:

  • extensie de 330 mm înălțime
  • trape de fonta rezistente la 15 tone

Este necesar să se aleagă corect performanța captatorului de ulei, în funcție de cantitatea apelor uzate.  Separatoarele de hidrocarburi sunt proiectate pentru tratarea apelor uzate la fluxul nominal de la 1,5 l/ s până la 600 l/ s. Alegerea corectă a separatoarului de hidrocarburi pentru un anumit obiect, este foarte importantă.

Separatorul nu poate fi prea mic, pentru că fluxul prea slab nu va permite de a obține parametrii corecți la curățare, și nu poate să fie prea mare, din motive pur economice.

Normele conform cărora sunt confecționate separatoarele de hidrocarburi, definesc în mod clar elementele care trebuie să fie luate în considerare la selectarea filtrului separator pentru curățarea apelor reziduale de produse petroliere:

  • precipitațiile;
  • apă tehnică utilizată în procesul de producere;
  • tipul de componente hidrocarbonate.